Lidingö Brukshundklubb

Välkommen till Lidingö Brukshundklubbs hemsida – roligt att du har hittat hit!

Kanske är du redan medlem och söker mer information om vår verksamhet? Eller är vill du bli medlem?  Klicka här Bli medlem. Vill du
gå en kurs med din hund? Klicka här Kurser. Oavsett vilket är du varmt välkommen hit.

Alla roliga aktiviteter med hund bedrivs i kommitéerna. Så är du sugen på att hitta på nåt kul med din hund, titta in på de olika kommittéerna/grenarna  här på hemsidan så ser du allt spännande som är på gång.  Du hittar dom i  menyn högst upp till vänster.
 

Har du några frågor och funderingar så tveka inte att kontakta oss via mail på info@lidingobk.se eller till våra kontaktpersoner i de olika kommittéerna. På Lidingö Brukshundsklubb Anslagstavla på Facebook hittar du löpande information om  olika aktiviteter.

Medlemmar i andra klubbar (SKK, SBK, rasklubb eller liknande) är varmt välkomna att träna på LBKs plan. Ta gärna kontakt innan genom att skicka ett mail till info@lidingobk.se och meddela att du vill träna. Vi ses på appellplan, i spåret eller på en rolig kurs!

AKTUELLT

Utökat naturreservat på Lidingö

Styrelsen har under år 2022-2023 haft samråd med Lidingö Stad angående det utökade naturreservatet runt Elfvikslandet. LBK har i samrådet bevakat behovet av att kunna träna med lös hund samt arrangera tävlingar. Besluten om det utökade naturreservatet har i sin helhet vunnit laga kraft i mitten av januari 2024 vilket innebär att naturreservatet har utvidgats med Elfvikslandets skogspartier och stränder i den norra delen

Beslutet innebär att det kommer vara kopplingstvång på de gemensamma vägarna och stigarna. Lös hund får endast passera dessa vägar och stigar vid träning.

Vi på LBK bör föregå med gott exempel så se till att koppla upp era hundar på alla gemensamma vägar och stigar och om ni tränar din hund utan koppel i skogen se till att ni har en god uppsikt och beakta att under tiden den 1 mars - 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

MH med skott i påskhelgen

OBSERVERA att det kommer att skjutas vid Lidingö BK nu på lördag påskafton och söndag påskdagen mellan klockan 8.00 och 16.00. Det kommer vara skottprov för varje hund.

Kenth Svartberg:
Hur inlärningskunskap kan ge effektivare träning

Onsdag 27 mars besökte Kenth Svartberg LBKs klubbstuga. Här fick vi ta del av forskning, humoristiska "händelser ur verkligheten" och inspiration. Både av Kenths egna erfarenheter och de "gamla rävarnas" (Skinner, Pavlov m fl) slutsatser. Några effektiva metoder som Kenth presenterade var icke associativ inlärnng s k habutiering, klassisk inlärningssbetingning, operant inlärningsbetingning och social inlärning genom imitation.  Många välbeprövade metoder att ta med i träningen.

Medlemsmöte i LBK

Varmt välkommen till medlemsmöte i Lidingö Brukshundklubb
Dag: Måndag 8 april 2024 Tid: 19.00 Plats: LBKs klubbstuga

 

Dagordning är skickad via mail till medlemmarna.

 

Vill du veta mer om din hunds mentalitet?
Efter medlemsmötet kommer Lotta Bauer att berätta om BPH; beteende- och personlighetsbeskrivning av hund.

Lotta driver Hunduddens träningscenter på Djurgården och är bl a BPH-testledare och beskrivare. Lotta kommer att berätta om hur BPH går till och hur man kan använda resultatet. BPH är utformat för att passa alla hundar, oavsett ras.

Varmt välkommen!
Styrelsen i Lidingö Brukshundklubb

Läs senaste medlemsbrevet från styrelsen med kallelse till  årsmöte 21 februari 2024,
klicka här

Rapport - 4 februari 2024 kl. 16.00 i klubbstugan

Är du nyfiken på rapport?

Rapport ingår som ett specialmoment inom SBK:s bruksprov. I rapport ska hunden springa mellan stationer så snabbt som möjligt. Träningen börjar med en vanlig budföring på kort avstånd och sedan stegrar du den successivt. Kom och lyssna på Emma Jansson söndagen den 4 februari kl 16.00 Emma Jansson kommer till LBK.

Emma kommer bland annat berätta om:

 

Emma är:


Varmt välkomna!


Anmäl dig på info@lidingobk.se 


Välkommen till VT24 med LBK

Ett nytt roligt hundår har börjat med nya utmaningar och mål. Många nya kurser har lagts ut som du kan "rivstarta" året med - se under rubriken kurser på hemsidan. Vi ses med våra hundar "på spåret" med skidor eller med snitslar. 

Det ska vara kul att vara hund och att ha hund och det blir det på LBK. 

Väl mött!

2023

Allt om Rapport med Emma Jansson

Ännu en inspirerande föreläsning i LBKs klubbstuga om en av våra traditionella bruksgrenar och denna gång om ”Rapport”, med duktiga och erfarna Emma Jansson från grannklubben Vällingby BK. Rapport är en gren som har sitt ursprung i de gamla militära rapporthundarna som sprang med bud och information från skyttegravarna vid frontlinjen, i det första världskriget, till officerarna vid HQ längre bort från stridszonen. Dessa rapporthundar kunde även dra ut kabel till frontlinjen för kommunikation. Idag finns ingen användning av rapporthundar i skarpt läge, men det är fortfarande en populär SBK-/bruksgren. 

Söndagen den 4 februari kom Emma Jansson ut till klubben och berättade om rapportgrenens historia och hur ett rapportprov är upplagt i de olika klasserna från appell elit. Detta visades mycket pedagogiskt med hjälp av Legofigurer i skepnaderna av förare, hundar, domare, skyttar och tävlingsledare. Emma berättade också om hur man påbörjar inlärning och träning av en blivande rapporthund. Även vilken utrustning som behövs i denna den perfekta hundsporten för både husse och matte, eller bra och tajt par träningskompisar! Nu väntar vi bara på att Emma ska dels skriva en bok om ”rapport”, men också komma ut till LBK och hålla en ”prova-på-dag”.

Se bilder från föreläsningen

Christoffer Frances


Välkomsträff för nya medlemmar

Lördag 2 november bjöd LBK in nya medlemmar till adventsfika med promenad och aktiviteter. Ett tjugotal glada och intresserade hundägare samt runt femton hundar kom till klubbstugan i Furutorp. Hundar och hundägare fick bekanta sig med varandra innan alla gick en promenad i den vackra snöklädda skogen. Därefter delades gruppen upp i två mindre. Ena halvan stannade kvar och fick testa uppletande och apportering med hjälp av Mirjam Cassel. Resten gick tillbaka till klubbstugan där hundarna fick jobba med nosarna genom att testa Nose Work, under ledning av Pernilla Petersson.  Till fikat berättade ordförande Anna Öster om klubbens verksamheter; kurser, träningar, medlemsmöten, föreläsningar och andra roliga aktiviteter, som alla medlemmar kan ta del av.
Styrelsen tackar alla som kom!
Välkomna både gamla och nya medlemmar till appellplanen och till klubbstugan för träning och gemenskap.

Klicka här för att se bilder från dagen.

Fixardagen 18 november

Vilken dag det blev! Rekordmånga medlemmar kom för att fixa, laga, rensa, kratta, skratta, spåra, gå  kurs, äta korv och "den godaste äppelkakan nånsin" (citat från en medlem). Tack alla för era insatser och för glad gemenskap!

Se bildgalleri från fixardagen, klicka här


Medlemsmöte i Lidingö Brukshundklubb


Onsdag 15 november kl 19.00 håller LBK medlemsmöte i klubbstugan i Furutorp på Elfvik.


På agendan bl a:

- Information från styrelsen.

- Gäster är bruksprofilerna Linda Frisk och Pia Brygård som kommer för att berätta och inspirera oss till att vara aktiva med de olika bruksgrenarna spår, personsök, rapport och skydd.


Klubben bjuder givetvis på go´fika. Ingen föranmälan behövs.
Alla medlemmar är hjärtligt välkomna! 

Ny hemsida!

Nu har vi lanserat en enklare och tydligare hemsida. Hoppas att ni gillar den. Tyck till om ni saknar något! Ny information läggs in kontinuerligt. Synpunkter mailas till info@lidingobk.se