Kontaktperson för bruks & lydnad: Anne Larsson tavling@lidingobk.se
Bruks- & lydnadshelg 14-16b mars 2025
"LBKs "Bruks- & lydnadshelg" i dagarna tre är slut och så är garanterat instruktörerna, hundarna och deras förare. Vi instruktörer vill tacka alla deltagarna för ert stora engagemang och för att vi fick hjälpa er med era fina och duktiga hundar. Vi hoppas att få se er på framtida prov och tävlingar!"
Text och bilder Christoffer Frances
Svenska Brukshundklubbens bruksprov
Foto Christoffer Frances
Grunden i Svenska Brukshundklubben och dess idag närmare 300 lokalklubbar är de så kallade bruksproven. Det finns idag fem olika bruksgrenar att träna och tävla i. Dessa är spår, sök, rapport, skydd, patrull bruks samt IPO Nordic style som är ett nordiskt regelverk för att kunna tävla bruks vid t ex Nordiska Mästerskapen NoM.
De vanligaste och mest populära grenarna bland aktiva tävlande och arrangerande lokalklubbar är spår, sök, rapport och skydd. Proven eller tävlingarna arrangeras i fyra olika klasser, med ökande svårighetsgrad, enligt följande, appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass.
Hundarna prövas i respektive grens specialmoment. Spårhunden prövas i ett personspår som i appellklassen är 300 meter för att till slut i elitklass vara 1500 meter och då med flera svårigheter som t ex spårupptag med riktningsbestämning av spåret samt vinklar och spetsvinkel.
Rapporthundarna springer långa sträckor i skogen mellan olika stationer och sina två förare.
Sökhundarna letar i skogen efter gömda figuranter och skall när de har hittat en springa tillbaka till den så kallade sökstigen och med hjälp av en sökrulle visa sin förare att den har hittat en människa och skall sedan visa både föraren och domaren var figuranten är gömd genom en påvisning. Sökhunden kan även skallmarkera en funnen figurant. Hunden är då kvar hos figuranten och skallet leder föraren och domaren fram till gömslet.
Skyddshundarna är lite av brukshundsvärldens Formula-1 hundar. En skyddshund i elitklass ska både kunna spåra, göra ett avsök (personsök i kuperad terräng), lydnadsprogram samt skyddsprogram både i och utan munkorg.
Förutom sina respektive specialmoment prövas även hundarna i ett lydnadsprogram som för varje klass har en ökande svårighetsgrad.
Godkända tävlingar eller prov enligt SBKs gällande regelverk innebär uppflyttning till nästa klass. I eliten kan ekipagen kämpa om så kallade ”cert”.
Du kan läsa mer om Svenska Brukshundklubbens olika bruksprov här https://brukshundklubben.se/prov-tavling/prov-och-tavlingsgrenar/bruksprov/
Svenska Brukshundklubbens lydnadsprov
Foto Christoffer Frances
Till skillnad från bruksgrenarna har lydnadsproven inga så kallade specialmoment utan hund och förare prövas i olika lydnadsmoment i de fyra olika klasserna. Dessa är startklass, klass-1, klass-2 och klass-3. Ekipagen prövas både med hunden vid förarens sida och att föraren kan dirigera sin hund på avstånd. T ex att hunden ska hämta en apportbock, eller göra en fjärrdirigering där hunden på avstånd och förarens signaler ska skifta mellan sitt, stå, ligg utan att röra sig framåt.
Domaren lägger stor vikt i sin bedömning och betygssättning vid att de olika momenten utförs med precision och med gott samarbete och glädje mellan hund och förare. Godkända prov i de olika klasserna leder till uppflyttning till nästa högre och svårare klass.
Läs mer om SBKs lydnadsprov och de olika klasserna här https://brukshundklubben.se/prov-tavling/prov-och-tavlingsgrenar/lydnad/