Äventyrskommitténs

verksamhet

Alla hundar är välkomna - stora som små

K9 biathlon

K9 biathlon är en tävling eller evenemang där hundar och deras ägare tävlar i olika hinderbanor och utmaningar. Det liknar en traditionell biathlon där hundarna får visa på olika färdigheter som lydnad, agility och snabbhet. Tävlingen kan inkludera moment som att springa, hoppa över hinder, simma och lösa olika uppgifter. K9 biathlon är en populär sport för hundägare och ger både hund och ägare möjlighet att visa upp sin fysiska kondition och samarbetsförmåga.

Att träna en hund för att klara K9 biathlon kräver tid, tålamod och konsekvens. Allt bygger på samarbete, trygghet och att ha kul.


Här är några moment som Äventyrskommittén tränar för K9 biathlon:

 

Grundlydnad: Se till att din hund har en stark grundlydnad, inklusive kommandon som "sitt", "ligg", "stanna" och "kom hit". Detta kommer att vara viktigt för att kunna kontrollera hunden under tävlingen.

 

Agilityträning: Träna din hund på olika agilitymoment som hoppa över hinder, gå genom tunnlar och balansera på bommar. Bygg gradvis upp svårighetsgraden och belöna hunden när den klarar av varje moment.

 

Simträning: Om tävlingen inkluderar simning, se till att din hund är bekväm med att simma. Börja med att introducera den till vatten och gradvis öka svårighetsgraden genom att låta den simma längre sträckor.

 

Uthållighetsträning: K9 biathlon kräver en viss nivå av fysisk kondition. Träna din hund genom att gradvis öka längden och intensiteten på promenader och löpning. Bygg upp hundens uthållighet över tid.

 

Mental träning: Utmana din hund genom att introducera olika uppgifter och problem som den måste lösa. Detta kan inkludera att söka efter föremål, lösa enklare pussel eller följa komplexa instruktioner. Detta hjälper till att stärka hundens mentala förmågor och fokusering. Vad som många glömmer är att fysik och mental ork är starkt kopplade till varandra både vad det gäller människa och hund. Har hunden svårt att orka ett lydnadsprogram kanske fysiken är en del av problemet likaså kan en hund som inte orkar med ett löppass sakna den mentala uthålligheten.

 

Tävlingsträning: När din hund har behärskat de olika momenten i K9 biathlon, börja träna den på att utföra dem i tävlingsliknande situationer. Detta kan inkludera att träna på en hinderbana eller genomföra simuleringar av tävlingsmomenten.

Fysträning: Med fysträning tränar vi våra fem fysiska grundegenskaper det vill säga styrka, snabbhet, uthållighet, koordination och rörlighet. Fysträning behövs för att nå högre prestationer samt som skadeförebyggande träning. Med den medvetenheten skapas möjlighet för hunden att växa. Att jobba med hunden utifrån glädje trots att du ställer upp ett mål.


Helheten: Som i allt man gör bör man tänka på en helhet när man fysiskt tränar en hund, där varje del är lika viktig. Sedan kan mängden träning inom de olika delarna variera, men alla delar är ändock lika viktiga att få ta plats. Inom Äventyrskommittén försöker vi skapa förutsättningar att lägga upp ett träningsprogram till hundarna så att alla delarna är med. Det är viktigt att funder på vad behöver just min hund fysiskt, mentalt men även själsligen. Att hjälpa hunden att bli den bästa versionen av sig själv.

 

Ha kul: Kom ihåg att belöna din hund med beröm, godis eller lek när den klarar av olika moment. Var också noga med att träna i en positiv och rolig miljö för att hålla motivationen uppe hos både dig och din hund.

Vilken är din och din hunds utmaning

Inom Äventyrskommittén så deltar allt från stora brukshundar, draghundar till små sällskapshundar. Alla har olika mål men stor del av träningen som vi gör tillsammans kan anpassas efter de individuella målen. Inom Äventyrskommittén diskuterar vi vilka mål som respektive ekipage vill uppnå med sin träning och utifrån dessa individuella mål kan vi hjälpas åt att gemensamt ta fram en lämplig träningsplan.

Du har dels möjlighet att vara med på dem öppna träningen, dels anmäla dig till olika kurser. Alla är välkomna!

Är din önskan att få en mer lyhörd och nyfiken hund eller en hund som samarbetar med dig mer fokuserat? Om din önskan är att nå förbättring, utveckling och framgång krävs koncentrerad och målinriktad träning med de moment man vill utveckla. 

Äventyrskommittén ser till att variera övningar och träningsformer så att de överensstämmer med utvecklings-möjligheter. Att få föraren att fundera på vad hunden förväntas klara av på ett hälsosamt och skadefritt vis, oavsett om de gäller lösa skogspromenader, K9 biathlon, fjälltur till fots eller på skidor, vallning eller långdistanstävling i drag.

Att sätta rimliga mål

Det är viktigt att fundera även på varför man som förare har ett mål och vad för tid och resurser som krävs för att nå detta mål. Att sätta rimliga mål så att det är görligt och framförallt att både du och din hund tycker att det är kul. Varför ska ni springa milen under en timme? Klara ett dragprov för känslorna du tror du kommer känna av det eller är det något annat som driver dig? Varför vill du gå en fjälltur på 10 mil? Utforska varför och vad som krävs.  Hur ska din träningsplan se ut för att nå det målet? Är du beredd att göra det? Annars ska du ändra målet för annars finns inte motivationen på rätt ställe. Det är även viktigt att fundera på om hundarna kan leva upp till målet. Vad har din hund för kapacitet? Finns både fysiska och psykiska förut-sättningar?


Varierande träning och samarbetsövningar

På lång sikt är varierande träning viktig för motivationen, inlärningseffekten och träningseffekten.  Inlärningseffekten förbättras av variation. Att angripa en rörelse från flera håll och i olika miljöer ger en större och bredare handling repertoar. Den repertoaren ger hunden fler möjligheter att parera ett snedtramp och förebygga en sträckning eller annan skada. Träningseffekten förbättras och resultatet förbättras med varierad träning. Vid ensidig träning planas utvecklingskurvan ut fortare. Äventyrskommittén vill inspirera och motivera så att inte föraren fastnar i samma gamla övningar. Vi variera även träningen sig genom att byta miljö och hjälpmedel (stenar, stockar, bänkar etc.).


Anpassningen till träningen är specifik. Bara den muskel eller det system som belastas kommer att utvecklas och öka sin kapacitet. Enkelt uttryckt kan man säga att ”man blir bra på det man tränar”. Träning av lårmusklerna leder till en träningseffekt i bakbenen men inte i frambenen, uthållighetsträning leder till bättre uthållighet men inte ökad styrka. Olika träningsformer och sätt att variera träningen kommer alltså att ha olika effekter på kroppen och Äventyrskommitténs verksamhet läggs på ett sätt som ska skapa förutsättningar för en allsidig och varierande träning med dessa fem ledord:


Uthållighet – musklers förmåga att arbeta under tid

Koordination – rörelser i förhållande

Snabbhet – acceleration

Rörlighet – förmågan i lederna

Styrka – musklernas kraftförmåga


Men det viktiga är att träningen sker utifrån ett gott samarbete och att hunden känner sig trygg.