Agility

AGILITY

Agility är en fartfylld hindertävling för alla typer av hundar.

Sporten visades första gången i England 1978. I mitten av 1980-talet introducerades Agility i Sverige och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl a Svenska Mästerskap och landslag.

I Agility kan man tävla både individuellt och i lag. Agilitytävling är öppen för alla hundar. Hunden skall ha uppnått 18 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället.

En krävande hinderbana

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Banan består av minst 16 och högst 22 hinderpassager med allt från slalom och balanshinder till hopp och tunnlar. Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Hunden är ofta mycket motiverad för denna typ av utmaningar vilket gör att det ställs stora krav på ett genomarbetat samspel för att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt.

Rolig aktivitet för alla

Agility bygger på ett samarbete mellan hund och förare. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt mot nya spännande utmaningar. Samspelet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att förbättra kontakten med sin hund och ha kul tillsammans.

Spännande tävlingsform

I agility tävlar man i 5 storleksklasser (fr o m 2002-01-01). Samtliga klasser indelas i xsmall, small, medium och large och xlarge. Det finns Agilityklass I – III, Agilitylagklass, Hoppklass I – III och Hopplagklass. Om du funderar på att börja träna kan det vara en god idé att besöka någon av alla de officiella tävlingar som arrangeras över hela landet. Du kommer säkert att fångas av farten, spänningen och glädjen!

Intresserad av agility kontakta: agilitykommittén